RESEPI KARI IKAN
- 26g Rempah Kari Ikan "Puteri Ayu"
- 600g ikan
- 3 cawan santan kelapa
- 8 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- Air asam jawa secukup rasa
- Garam dan gula secukup rasa
BAHAN-BAHAN B
- 3 Ulas bawang merah (dimayang)
- 3 ulas bawang putih (dimayang)
- 1/2 sudu teh halba
- Daun kari (jika ada)
- 1/2 cawan minyak masak
CARA MEMASAK
- 8 ulas bawang merah ditumbuk bersama 4 ulas bawang putih. Kemudian, perahkan air asam jawa kedalamnya, masukkan rempah kari ikan dan gaul rata.
- Tumiskan bahan B sehingga berbau wangi. Kemudian, masukkan bahan campuran yang pertama tadi dan biarkan sehingga garing.
- Masukkan santan dan biarkan sehingga mendidih, setelah mendidih, masukkan ikan.
- Masukkan gula dan garam secukup rasa.
- Sedia untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment