- 22gm rempah beriani
- 1kg beras basmati atau 4 tin susu beras
- air 4 tin susu (sukat air sama bayak dengan beras)
- 3 tangkai daun ketumbar
- 1/2 senduk minyak masak, campur minyak sapi
- 1 sudu teh pewarna kuning telur
- 1/2 tin susu cair
Bahan-Bahan A
- 2 kuntum bunga lawang
- 2 inci kayu manis
- 3 helai daun pandan
Bahan-bahan B (dikisar)
- 10 biji bawang putih
- 2 biji bawang besar dan 2 inci halia
- Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan A hingga naik bau.
- Masukkan bahan B dan dan rempah beriani dan tumiskan hingga garing.
- Masukkan air. susu cair serta garam dan biarkan mendidih.
- Masukkan beras dan masak seperti biasa.
- Setelah agak kering, masukkan daun ketumbar. Gaulkan rata dan titiskan pewarna kuning telur.
- Biarkan antara 10-15 minit. Sedia untuk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment