Rempah Dalca Pek 250gm
RESEPI DALCA
Bahan-Bahan
Bahan Penumis
Bahan-Bahan
- 25gm Rempah Dalca
- 1 biji kelapa (ambil santan)
- 4 ulas bawang utih
- 1/2 inci halia & sedikit asam jawa
- 100gm kacang dal
- 200gm daging atau perut
- 10batang kacang panjang
- 2 biji ubi kentang
Bahan Penumis
- 4 ulas bawang merah (dimayang)
- 3 ulas bawang putih (dimayang)
- 5 kuntum bunga cengkih
- 4 biji buah pelaga
- sedikit minyak masak
- 10 ulas bawang merah ditumbuk bersama dengan 3 ulas bawang putih dan halia.
- perahkan air asam jawa kedalamnya dan masukkan rempah dalca
- Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan penumis hingga berbau wangi
- Kemudian, masukkan rempah dan biarkan garing seketika.
- Masukkan santan, kacang dal, dan daging. Biarkan sehingga mendidih.
- Masukkan sayur - sayuran yang telah dipotong hingga masak
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Sedia untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment