Pek kecil 26gm
Pek 250gm
Pek 250gm
Resepi Kurma
Bahan-Bahan
Bahan-Bahan
- 26gm Rempah Kurma
- 600gm ayam atau daging
- 3/4 biji kelapa (ambil santannya)
- 2 biji bawang besar
- 4 ulas bawang putih
- 10 ulas bawang merah
- 1/2 inci halia, 1 keping asam keping
- 1 cawan susu cair
- 4 biji ubi kentang
- garam dan gula secukup rasa
- 4 ulas bawang merah (dimayang)
- 3 ulas bawang putih ( dimayang)
- 5 kuntum bunga cengkih
- 4 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang
- kayu manis dan minyak masak
- 10 ulas bawang merah ditumbuk bersama dengan 4 ulas bawang putih dan halia
- Masukkan rempah kurma dan gaulkan
- Tumiskan bahan penumis hingga wangi. Kemudian, masukkan rempah dan biarkan garing seketika.
- Masukkan ayam,/daging. Kacau dan tutup periuk seketika dan biarkan empuk.
- Masukkan santan, susu cair, bawang besar dan ubi kentang.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa
0 comments:
Post a Comment