Rempah Paceri Pek 25gm
RESEPI PACERI
Bahan-Bahan
- 25gm Rempah Paceri
- 600gm terung/nanas sederhana besar.
- Sedikit kerisik
- 4 ulas bawang putih
- 10 ulas bawang merah
- Minyak masak, asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
- 4 ulas bawang merah (dimayang)
- 3 ulas bawang putih (dimayang)
- 5 kuntum bunga cengkih
- 4 biji buah pelaga
- 1 kuntum bunga lawang & minyak masak
- 10 ulas bawang merah ditumbuk bersama dengan 3 ulas bawang putih
- Perahkan air asam jawa kedalamnya dan masukkan rempah paceri.
- Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan penumis hingga berbau wangi.
- Kemudian, masukkan rempah dan biarkan garing seketika
- Masukkan santan dan kerisik. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan terung/nanas dan masak sehingga kuah menjadi pekat.
- Kecilkan api & biarkan ia pecah minyak.
- Sedia untuk dihidang.
0 comments:
Post a Comment