12:56 AM

REMPAH PACERI

Posted by akhi alfadh


Rempah Paceri Pek 25gm


Rempah Paceri Pek 250gm


RESEPI PACERI

Bahan-Bahan
  1. 25gm Rempah Paceri
  2. 600gm terung/nanas sederhana besar.
  3. Sedikit kerisik
  4. 4 ulas bawang putih
  5. 10 ulas bawang merah
  6. Minyak masak, asam jawa, garam dan gula secukup rasa.
Bahan Penumis
  1. 4 ulas bawang merah (dimayang)
  2. 3 ulas bawang putih (dimayang)
  3. 5 kuntum bunga cengkih
  4. 4 biji buah pelaga
  5. 1 kuntum bunga lawang & minyak masak
Cara Memasak.
  1. 10 ulas bawang merah ditumbuk bersama dengan 3 ulas bawang putih
  2. Perahkan air asam jawa kedalamnya dan masukkan rempah paceri.
  3. Panaskan minyak masak dan tumiskan bahan penumis hingga berbau wangi.
  4. Kemudian, masukkan rempah dan biarkan garing seketika
  5. Masukkan santan dan kerisik. Biarkan mendidih. Kemudian masukkan terung/nanas dan masak sehingga kuah menjadi pekat.
  6. Kecilkan api & biarkan ia pecah minyak.
  7. Sedia untuk dihidang.

0 comments:

Post a Comment