Remah Gulai Kawah Pek 250gm
Bahan-Bahan
- 54gm Rempah Gulai Kawah Puteri Ayu
- 1kg Daging/Tulang/Daging cincang
- 8 ulas bawang merah (ditumbuk/dimesin)
- 4 ulas bawang putih (ditumbuk/dimesin)
- 1 inci halia (ditumbuk/dimesin)
- 2 inci lengkuas (ditumbuk/dimesin)
- 2 cawan santan
- Garam dan gula secukup rasa
- 2 sudu cili boh / cili kering
- Gaulkan rempah dengan bahan-bahan yang telah ditumbuk / mesin hingga rata
- Panaskan minyak ke dalam kuali/kawah kemudian masukkan rempah. Biarkan sedikit garing.
- Kemudian masukkan daging dan gaulakan sebati dengan rempah
- Masukkan santan dan sedikit air. Biarkan hingga mendidih dan masak sehingga daging empuk
- Tambahkan garam dan gula secukup rasa
- Sedia untuk dihidangkan
0 comments:
Post a Comment